Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Сапаревска - Анджели: За мен джазът е моят живот!

Ангелина Сапаревска - Анджели и Аделина Александрова
Снимка: Драга Сапаревска

Срещата ми с Анджели беше от онези щастливи "случайности", които Съдбата  понякога ни поднася като подарък. Лежейки болна вкъщи и сърфирайки в Интернет, ненадейно попаднах на клипа на най-новата ѝ авторска песен "Утре" и бях толкова впечатлена, че веднага издирих координатите ѝ и се обадих, за да я поканя на разговор. Междувременно изгледах и изслушах всичко, каквото успях да намеря в нейно изпълнение, и проследявайки записите, които е направила през годините, имах чувството, че тя буквално "израства" и разцъфва пред очите ми като цвете.

За мен Ангелина е от онези природни таланти, които са призвани да бъдат музиканти. Тя е само на 16, но вече е наясно със себе си и с това какво иска да прави в този живот: да бъде джаз музикант! Свири на пиано и тромпет, пее и композира; сама пише текстовете и музиката на песните си, а отскоро със специална програма прави и аранжиментите им.

Макар да не е родена в семейство на музиканти, Ангелина още от съвсем малка изпитва непреодолимо влечение към музиката – на 5 години започва да свири на пиано, осемгодишна попада в "Джаз за деца" на Венци Благоев и решава, че непременно трябва да овладее и тромпета; след дълги уговорки с родителите си, за деветия си рожден ден получава като подарък тромпет, а на десет години започва и да композира.

Най-нова авторска песен ''Утре'' на Ангелина Сапаревска - Анджели

В момента е ученичка в НМУ "Любомир Пипков" – София със специалност "Пиано", а зад гърба си има вече десетки награди от конкурси, както и множество участия като солист-вокалист и инструменталист в областта на джаза. През 2023 заедно с Божидар Авджиев и Яна Миладинова създава своя група "Анджели и ангелите", в която като барабанист участва и по-малкият ѝ брат – Момчил Сапаревски.

За своя път в музиката, за всички вълнения и радости, които ѝ носи тя, за това лесно ли е да бъдеш тийнейджър и да искаш да твориш джаз, както и за надеждите, с които гледа към бъдещето, Анджели разказва със завладяващата непосредственост и свежест на младостта.

Не пропускайте срещата с това талантливо момиче, което смело следва мечтите си – събота, 10 февруари, "Предаване без име"с начален час 11.00. Ще прозвучат и няколко нейни авторски песни, както и кавъри на песни на ZAZ и Артър Хамилтън.

В звуковия файл можете да чуете част от интервюто ми с Ангелина Сапаревска - Анджели.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени