Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски петролен танкер направи обратен завой, след като беше застигнат от американски санкции

Руски петролен танкер извърши почти незабавен обратен завой край бреговете на Португалия, след като беше подложен на американски санкции, съобщава Блумбърг.

Корабът NS Leader, крайна собственост на Руската федерация, се е насочил към пристанището на Балтийско море "Приморск", когато мерките са били наложени в 14.00 часа вашингтонско време в четвъртък.

След новината за санкции 817-футовият танкер, който трябваше да натовари следващия си товар след около 10 дни, е намалил наполовина скоростта си и е направил обратен завой, променяйки дестинацията си, показват данни за проследяване на кораба и за доставките, събрани от Блумбърг.

Рязкото обръщане на курса подчертава факта, че мерките, които се засилват от края на миналата година, оказват влияние.

Два месеца по-рано, след като също беше санкциониран, товарният кораб "Виктор Бакаев" извърши същата маневра на подобно място, изоставяйки пътуването си към друг руски терминал за износ на петрол. Сега той е закотвен в Черно море и оттогава не е пренасял друг товар, показват данните за корабоплаване. Изглежда, че корабът NS Leader следва подобен курс.

Вчера Министерството на финансите на САЩ санкционира регистрираната в Либерия NS Leader Shipping Incorporated, която е регистрираният собственик на NS Leader. То също така санкционира базираните в ОАЕ Zeenit Supply Trading DMCC, Talassa Shipping DMCC и Oil Tankers SCF Mgmt FZCO.

Министерството на финансите твърди, че Руската федерация е крайният собственик на NS Leader. Това е в съответствие с база данни, поддържана от Международната морска организация.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени