Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Демократическата партия в САЩ и Камала Харис защитиха Байдън

Представители на Демократическата партия в САЩ, както и вицепрезидентът Камала Харис защитиха Джо Байдън, срещу когото не бяха повдигнати обвинения по разследването за неправомерно задържане на класифицирани документи. В доклада на специалния прокурор, обаче той е описан като човек с „лоша памет“.

По време на събитие в столицата Вашингтон, посветено на предотвратяване на насилието с оръжие, вицепрезидентът Камала Харис, заяви че докладът на специалният прокурор Робърт Хър е "неточен и неподходящ". 

"Начинът, по който е характеризирано поведението на президента в този доклад, не може да бъде по-неправилен спрямо фактите", каза тя и добави: "И очевидно е политически мотивиран". Сенаторът- демократ Тим Кейн определи Робърт Хър като "Държавен чиновник, а не прокурор", допълвайки, че очаква хората в САЩ да видят Байдън "много енергично ангажиран" в нажежаващата се предизборна кампания. 

Сенатор Тина Смит от Минесота, която също е представител на Демократите, заяви че "начинът, по който Хър не е уважил и е злепоставил президента е възмутителен". Други представители на Демократическата партия опровергаха написаното в доклада, заявявайки че не са забелязали подобни проблеми при личните си контакти с Джо Байдън. 

Специалният прокурор Робърт Хър отказа да повдигне обвинения срещу Байдън за начина, по който е съхранявал секретни документи в дома си и личния си кабинет, след като е престанал да бъде вицепрезидент. Но в доклада за разследването, който е с обем от 350 страници се казва, че Байдън се е представил по време на интервютата със следователи "като симпатичен, добронамерен, възрастен мъж с лоша памет" и са отбелязани няколко случая, в които президентът е имал проблеми с припомнянето на конкретни дати. Веднага след излизането на доклада представители на републиканската партия, сред които председателят на Конгреса Майк Джонсън заявиха, че докладът е още едно доказателство, че Байдън не е готов за още четири години начело на страната.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна