Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многоликостта на Уилям Бърд

Ансамбъл Stile Antico
Снимка: @stileantico

Концерт на вокалния ансамбъл Stile Antico представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Рециталът, който се е състоял в Лондондери, Северна Ирландия, като част от фестивала "Промс" през изминалото лято, представя програма, илюстрираща многоликостта на най-важния английски ренесансов композитор – Уилям Бърд. В концерта е показана както музиката, която Бърд създава в протестантската традиция, така и произведенията, които той композира като пламенен католик. Програмата завършва с творби от късния период на живота му, когато Бърд се мести от Лондон и се усамотява в голямо имение в Есекс.


Британският вокален състав за ранна музика Stile Antico се състои от 12 певци, които нямат диригент или ръководител. Вместо това членовете на ансамбъла изработват репертоара си като камерни музиканти, като заедно достигат до единни интерпретации на материала. Основан през 2001 г., съставът е издал над 15 компактдиска за звукозаписните компании Harmonia Mundi и Decca. Stile Antico изнася концерти не само из цяла Европа, но и САЩ, Канада, Мексико, Колумбия, Южна Корея, Хонг Конг и Макао. През 2023 г. ансамбълът отбеляза 400-годишнината на Уилям Бърд с нов компактдиск с неговото творчество, концерти в САЩ и уъркшопи и рецитали във Великобритания.

Този вторник (13 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на Stile Antico на мотети на английски и латински език, както и части от меси от Уилям Бърд.

Снимки: ФС на ансамбъл Stile Antico, britishmuseum.org

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени