Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на Уолстрийт след по-бавното охлаждане на инфлация в САЩ през януари

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под солиден натиск от продажби, след инфлацията в САЩ през януари се забави по-сдържано от очакваното, което намали шансовете за по-скорошно понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв още през месеците март или май.

Индексът на "сините чипове" DJIA се понижава към края на търговията във вторник с над 600 пункта (спад с 1,6%), широкият индекс S&P500 - с 1,59%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,8%, като по-рано през днешната сесия и трите индекса отчетоха дори още по-големи спадове с около и над 2 на сто.

Днешният спад на Уолстрийт се очертава като един от най-големите от февруари 2023 г. насам.

В същото време доларът поскъпва спрямо останалите водещи валути, като има след по-високите от очакваното данни за инфлацията има и разпродажби на американски държавни облигации, което води до повишаване на тяхната доходност.

След днешните данни за потребителските цени в САЩ, инвеститорите вече оценяват на едва 30-40% вероятността за първо понижение на основната лихва на Фед през май, след като преди това тази вероятност се оценяваше на над 50%. Инвеститорите също така вече очакват сумарно понижение на федералната фондова лихва с 94 базисни пункта (с 0,94%) до края на 2024 г. при намаляване с общо 112 пункта (с 1,12%), прогнозирано преди представянето на днешните данни за януарската инфлация.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени