Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно излъчване на концерт от залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров"

на 14 февруари 2024, сряда, от 18.00 часа

НМА "Проф. Панчо Владигеров" и фондация "Геза Анда" канят ценителите на класическата музика на концерт в залата на музикалната академия.

Академичният симфоничен оркестър под диригентството на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Константин Илиевски посрещна лауреатите на XV Конкурс "Геза Анда 2021" Михай Берец и Джулиън Тревелиян. Събитието се реализира благодарение на сътрудничество между Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и фондация "Геза Анда", която популяризира млади, талантливи пианисти и е организатор на Международния клавирен конкурс в Цюрих.

Програмата на концертна включва едни от шедьоврите в клавирното изкуство Концерт за пиано и оркестър №1 в си бемол минор, оп. 23 и Концерт за пиано и оркестър №3 в ре минор, оп. 30 от Сергей Рахманинов. По повод 125-годишнината на патрона на Академията са включени и части от цикъла "Класично и романтично" на Панчо Владигеров, с диригент Джулиън Тревелиян.

Джулиън Тревелиян
Джулиън Тревелиян е британски пианист, който започва музикалното си образование във Франция. Печели Конкурса "Long-Thibaud-Crespin" през 2015 година. През 2021 печели Втора награда, наградата "Моцарт" и Наградата на публиката на конкурса "Геза Анда" в Цюрих. В годините след това той печели още награди от раслични международни конкурси, като последната е Гран При в "Horowitz-Competition Kyiv-Geneva 2023".

В Оксфордския университет Джулиън учи музикология и  изучава дирижиране при Николас Брошо в Консерваторията "Янис Ксенакис" и пиано с Рена Шерешевская в "École Normale de Musique de Paris". Дълги години е ученик на Кристофър Елтън и Елизабет Алтман в Лондон, а също и възпитаник на фондацията "Theo and Petra LIEVEN International Piano Foundation" в Хамбург.

Има записи със Симфоничния оркестър на Виенското радио, "London Mozart Players" и Националния оркестър на BBC на Уелс. Първият му компактдиск под диригентството на Кристиан Захариас е издаден през 2022 г. с лейбъла ALPHA "Mozart's Concertos Nos. 23 and 24". Други издания под палката на Хауърд Грифит ще последват през 2024 г.

В свободното си време Джулиън Тревелиян свири на цигулка в струнен квартет, на старинни инструменти и пее баритоновата партия в група "Mandarin A Capella". У дома обича да прекарва времето си с готвене, литература и спорт. В момента живее в Париж и освен английски, говори френски, немски и италиански. В допълнение към неговата музикални квалификации притежава и такава по геология.

Мийах Берец
Носителят на Наградата "Лист-Барток" на XV Конкурс "Геза Анда 2021" Михай Берец е роден в Будапеща през 1997 г. Започва да свири на цигулка на шестгодишна възраст, а по-късно  се посвещава на инструмента пиано.

Завършва бакалавърска степен в Кралската музикална академия в Лондон при Кристофър Елтън. Като победител в Mеждународния конкурс "Debüt Berlin", Михай свири в Берлинската филхармония през 2017 г. Носител е и на отличия от Втория международен музикален конкурс в Манхатън и Наградата "Хариет Коен Бах" на Кралската музикална академия. На фестивала "Young Euro Classic" през 2013 г. Михай Берец свири "Унгарска фантазия" от Ференц Лист в берлинската "Konzerthaus". По покана на Золтан Кочиш дебютира в Националната концертна зала "Бела Барток" в Будапеща през 2013 г.

Интересът на Мийах Берец към музикалната интерпретация през различните епохи води до покани да изпълнява концерти за пиано с известни оркестри за старинни инструменти, сред които и "Orfeo Orchestra".

Концертът на 14 февруари се излъчва директно от 18 часа на вълните на националната програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени