Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби: Авдеевка може да падне, защото украинските сили изчерпват боеприпасите си

Джон Кърби
Снимка: БГНЕС

По време на брифинг в Белия дом говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Русия е близо до поемането на контрола над украинския град Авдеевка заради липсата на артилерийски снаряди в Украйна.

Джон Кърби заяви, че ключовият украински град Авдеевка може да падне, защото украинските сили на място са на изчерпване на артилерийските боеприпаси“.

Русия изпраща вълна след вълна наборни сили да атакуват украинските позиции, посочи Кърби и добави:

"И тъй като Конгресът все още не е приел допълнителния законопроект, ние не успяхме да предоставим на Украйна артилерийските снаряди, от които те отчаяно се нуждаят, за да осуетят тези руски атаки".

По-рано тази седмица Сенатът на САЩ гласува законопроект за отпускане на финансови средства за ключови съюзници на Вашингтон, като в него са предвидени и 60 милиарда долара за Украйна.

Законопроектът обаче не включва средства за границата и беше предложен от Демократите, които искат отпускането на средства за Украйна да стане възможно по-скоро. Именно спорът за сигурността на американската граница между Демократи и Републиканци спира военната помощ за Украйна, средствата за която бяха изчерпани още в края на миналата година.

За да стане закон и парите за Украйна да бъдат отпуснати законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите, където Републиканците имат мнозинство, а председателят на Конгреса даде индикации, че вероятно пакетът няма да бъде подкрепен.

Украйна е критично зависима от доставките на оръжия от САЩ и други западни съюзници, за да може да продължи да се бие с Русия, която разполага с изобилие от артилерийски боеприпаси и голям брой военнослужещи.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна