Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

| обновено на 18.02.24 в 05:43

Доц. Алека Стрезова от Института за исторически изследвания към БАН представи документалната изложба „Места на памет“ по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Представени са първата кратка биографична брошура, написана от Георги Яковлев Кирков, дописен и действителен член на Българското книжовно дружество.

Гениалните произведения на Христо Ботев и Иван Вазов, които изграждат каноничната представа на поколения българи за делото, личността и гибелта на Левски.

Вниманието е насочено към емблематични места на паметта – от паметника в центъра на София – до паметника в родния град, издигнатото наново Къкринско ханче – място за размисъл и покаяние.

Постерите на изложбата експонират научни изследвания, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Поставен е акцент върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923), за да се проследи как се институционализира паметта за Васил Левски в свободна България.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна