Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров записа 13-а победа за годината за полуфинал в Ротердам

Григор Димитров
Снимка: БНР/Любомир Тодоров
Чуй новината! Чуй новината:

Шестият поставен Григор Димитров на АТР 500 тенис турнира в Ротердам за четвърти път и втори пореден е на полуфинал. Това е и неговото трето достигане до топ 4 за сезона след Бризбън и Марсилия, където игра за титлите.

Най-успешният български тенисист в историята се наложи над Александър Шевченко, който представя Казахстан, със 7:6(2), 3:6, 6:4, за да запише рекордната за Тура 13-а победа за годината.

Димитров спечели жребия и избра да сервира. В първата част никой не успя да стигне до точка за пробив. В дългия 13-и гейм Григор водеше с 4:2 точки преди размяната на полетата. После стигна до 6:2, като взе и двете точки на подаването на Шевченко, което отчая 23-годишният тенисист от Ростов на Дон. Българинът хладнокръвно реализира първия си сетбол, което предизвика аплодисменти и развяти български знамена в зала "Ахой".

Шевченко стигна до първата точка за пробив в мача във втория гейм на следващата част и го реализира след топка в аут на Димитров. В следващата игра 32-годишният българин стигна до 40:40, но съперникът му се измъкна с мощни сервиси и затвърди за 3:0. После при 2:5 шампионът от Бризбън подаваше за оставане в сета и го направи на 15. След това №57 в ранглистата Шевченко сервираше за изравняването на частите. С 12-ия си ас той стигна до 40:15, но резултатът беше изравнен, не без помощта и на мрежата. Григор получи точка за връщане на пробива, но представителят на Казастан се измъкна с добър начален удар, а после се добра и до трети сетбол, но и този път мрежата остави топката в неговата половина. След ефектен смаш Димитров отново имаше брейкпойнт, но изпрати бекхенда си в аут. Съпругът на Анастасия Потапова стигна до нова точка да сета, като този път мрежата помогна на него. Гришо неутрализира и нея, но при следващата трябваше да капитулира с ретур в мрежата. Това беше първа загубена част за българина в турнира.

В началото на заключителния сет Димитров стигна до дюс в сервис гейма на съперника, но не успя да го затрудни повече и Шевченко направи 1:1. В десетия гейм Григор стигна до три поредни мачбола и ликува при първия след топка в аут на съперника.

Съперникът на Димитров на полуфинала се определя в мача между втория в схемата Андрей Рубьов и петия поставен Алекс де Минор.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени