Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

415 кандидатстват за директори на училища, МОН ще снима изпита

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Общо 415 души кандидатстват в конкурсите за директори на училища, обявени от Регионалните управления на образованието в страната. Някои са подали заявления за две и повече училища, а за 33 от обявените 276 вакантни места на този етап няма желаещи.

Днес е крайният срок, в който регионалните управления ще обявят допуснатите до следващия етап на конкурсите, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

От просветното министерство напомнят, че по инициатива на министър Галин Цоков са били променени част от правилата на конкурсите, а приоритет е гарантирането на публичност във всеки един етап от тяхното провеждане. Изтъкват, че за първи път изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсенето на лидери, които биха допринесли за промяна в българското образование.

Това е й част от предприетите инициативи на просветното министерство за промяна на образователната система и за намаляване на механичното възпроизвеждане на знания и формиране на повече умения и компетентности в учениците.

На допуснатите кандидати до следващия етап на конкурсите предстои да решат тест, генериран в МОН в деня на изпита и който ще бъде единен за цялата страна.

След това всеки от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на съответната образователна институция.

Изцяло променен е и начинът на оценяването – с цел пълна прозрачност участниците в конкурса ще се без мобилни телефони, а целият изпит ще бъде видео и аудио заснеман от министерството. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна