Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яник Синер покори и Ротердам

Яник Синер завърши с 23 уинъра.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шампионът от Откритото първенство на Австралия по тенис Яник Синер спечели и титлата на първия за годината АТР 500 тенис турнир в Ротердам.

Водачът в схемата от Италия се наложи над петия поставен Алекс де Минор от Австралия със 7:5, 6:4 в двучасов мач пред над 10 хиляди зрители в зала „Ахой“.

Финалистът от миналата година Синер, който беше подкрепян и от верните си „карота бойс“ (морковени момчета) в една от ложите, проби за 3:2 в първия сет и при 5:4 сервираше за първия сет. 22-годишният двукратен победител от София стигна до три възможности, но и при трите игра на втори сервис и беше доста пасивен. В края на продължилия над 10 минути гейм Де Минор, който вчера отстрани Гритгор Димитров, върна пробива след атрактивно разиграване. Южнотиролецът не трепна и тутакси направи нов брейк, а след това затвори сета при общо четвъртия си шанс.

Следващия сет премина по подобен сценарий. Яник проби след грешки на австралиеца за 3:2, но след това изигра кошмарен сервис гейм и Алекс направи рибрейк. Синер обаче проби пак и този път затвърди. При 5:4 той сервираше за титлата. Стигна до 40:15 и приключи още при първата си шампионска точка, когато ударът на Де Минор излезе в аут. Така той спечели и в седмия мач помежду им.

„Горд съм от работата, която свърших през тази седмица тук. С моя екип имахме трудни ситуации, но успяхме да вземем правилните решения“, заяви италианецът при награждаването.

За Яник Синер това беше общо 12 титла в кариерата. Той заслужи 500 точки за световната ранглиста, с което от понеделник ще се изкачи на рекордното трето място, както и чек за 399 215 евро (преди облагането с данъци).

Финалистът Синер взема 300 точки, които му позволяват от утре да е на рекордното за него девето място в света. Австралиецът взема и 214 795 от наградния фонд в Ротердам.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна