Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите на Microsoft в изкуствен интелект в Испания ще се учетворят до близо 2 млрд. евро

Снимка: Фейсбук/Педро Санчес

Microsoft ще инвестира 1,95 милиарда евро, за да подобри разширяването на инфраструктурите за изкуствен интелект (ИИ или AI) в Испания, насърчавайки цифровите иновации и гарантирайки етичното използване на тази технология, обяви испанското правителство.

Инвестицията, която ще бъде направена между 2024 г. и 2025 г., беше обявена, след като министър-председателят Педро Санчес и президентът на Microsoft Corp Брад Смит проведоха среща в началото на седмицата. Това означава учетворяване на притока на средства от технологичния гигант към иберийската държава.

"Искам да благодаря на вашия президент Брад Смит за доверието му в испанската икономика и в нашата пътна карта за приобщаваща и сигурна дигитална трансформация. Освен това обсъдихме възможности за сътрудничество за укрепване на киберсигурността и насърчаване на изкуствения интелект в публичната администрация", написа след срещата Санчес в социалната медийна платформа "X".

"Нашата инвестиция надхвърля просто изграждането на центрове за данни, тя е доказателство за нашия 37-годишен ангажимент към Испания, нейната сигурност и развитие и цифрова трансформация на нейното правителство, бизнес и хора", посочи от своя страна Брад Смит.

Компанията планира да отвори облачен център за данни в Мадрид и възнамерява да изгради кампус за център за данни в Арагон, предоставяйки услуги на европейски компании и правителствени организации.

"Тези две инфраструктури ще направят възможно цялото предложение на компанията в областта на решенията за изкуствен интелект да бъде достъпно за испански и европейски компании и публични администрации", добави шефът на Microsoft.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени