Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателят на Amazon Джеф Безос отново е продал свои акции в компанията за 2,4 млрд. долара

Джеф Безос, основател на Amazon
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на Amazon Джеф Безос е продал във вторник допълнителен транш от негови акции в компанията, според подадената декларация до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Документите показват, че вчера Безос е продал 2 милиона акции на Amazon на стойност 335 милиона долара, като това е увеличило броят на продадените от него акции през изминалата седмица до 14 милиона на обща стойност 2,37 милиарда долара.

По-рано този месец Джеф Безос отново продаде свои акции на Amazon на стойност 4 млрд. долара. От началото на месеца той вече е продал свои акции за общо около 8 млрд. долара.

От компанията казаха, че миналия ноември е бил приет план, който да позволи на Безос да продаде до 50 милиона акции на Amazon до януари 2025 г. Тези продажби могат потенциално да възлязат на около 8,6 милиарда долара въз основа на текущата стойност на акциите на Amazon.

Вицепрезидентът по изследванията на VerityData Бен Силвърман отбеляза по-рано, че Безос вероятно ще концентрира продажбите за няколко дни, вместо да ги разпределя за седмици или месеци, въз основа на преглед на предишната си продажбена дейност.

Безос все още притежава около 164 млрд. долара в акции на Amazon. Към вторник Безос имаше състояние на стойност около 191 млрд. долара, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг, което му отрежда трета позиция след Илон Мъск (с богатство от 209 млрд. долара) и Бернар Арно (със 193 млрд. долара).

Акциите на Amazon се повишиха с 1,3% на извънборсовата търговия след снощния край на сесията на Уолстрийт, но след като се понижиха с 1,4% през самата вчерашна търговия. Трябва обаче да се има предвид, че акциите на технологичния гигант поскъпнаха с близо 80% през последната година, но от началото на 2024 г. се повишиха с "едва" около 10%, след като по същото време широкият фондов индекс S&P500 напредна с 23%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени