Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Данон" планира да продаде руското си поделение на чеченски бизнесмен

Снимка: Ройтерс

Френската група за млечни продукти "Данон" (Danone) планира да продаде руския си бизнес на бизнесмен, свързан с Чечня, съобщи в сряда "Файненшъл таймс". Това става месеци, след като Москва пое временен контрол върху бизнеса на компанията в Русия.

Компанията за производство на млечни продукти "Вамин Татастан", която е собственост на бизнесмена Минтимер Мингазов, се е съгласила да плати 17,7 млрд. рубли (около 191,88 млн. долара), за да поеме контрола върху руския бизнес на "Даноно", съобщи финансово издание, цитирайки документи.

"Данон" ще получи 10 млрд. рубли (108,40 млн. долара) за собствения си капитал, докато 7,7 млрд. рубли ще отидат за обслужване на дълга на руското звено, се посочва в информацията.

От компанията "Данон", която се очаква да представи финансовите си резултати за цялата 2023 г. на 22 февруари, са отказали да коментират информацията.

През юли миналата година Якуб Закриев, племенник на чеченския лидер Рамзан Кадиров, беше назначен за нов ръководител на руския филиал на "Данон", след като Кремъл пое контрола върху бизнеса в отговор на санкциите срещу руски компании в чужбина в резултат на руската военна инвазия в Украйна.

След това Danone намали общото отписване на операциите си в Русия до около 700 милиона евро, като по-рано предупреди, че сделка за продажба на подразделението може да доведе до отписване на до 1 млрд. евро.

Мингазов беше назначен в борда на компанията, след като Закриев пое контрола, посочва "Файненшъл таймс", позовавайки се на документите, с които финансово издание е запознато, както и на лица, запознати със ситуацията. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени