Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата жена, ваксинирана срещу Covid-19 в Испания, навърши 100 г.

Арачели Идалго получава Covid ваксина в Гуадалахара, 27 декември 2020 г.
Снимка: АФП
Чуй новината! Чуй новината:

Арачели Идалго, първият човек, получил ваксината срещу COVID-19 в Испания, навърши 100 години във вторник. 

Жената живее в старческия дом "Лос Олмос" в Гуадалахара, където на 27 декември 2020 г. пристигнаха първите дози от ваксината "Пфайзер".

Днес спомените на Арачели са, че е била много нервна от целия медиен шум около нея поради факта, че е първият човек в Испания, който се ваксинира срещу Covid-19.

В същото време казва, че е била и "много щастлива", защото е била уверена, че вирусът ще изчезне и ще може отново да види семейството си, което много ѝ липсвало.

По това време тя е на 96 години, с две деца, четирима внуци и едно правнуче. Веднага след нея втората ваксина бе поставена на най-младата медицинска сестра, която се грижи за възрастните хора в старческия дом.

Двете все още пазят снимката от този ден. На 18 януари следващата година получават и втората доза, а на 31 май Арачели Идалго е наградена със златен медал на Кастилия-Ла Манча, връчен от регионалния премиер Емилиано Гарсия.

Месец и половина по-късно участва в церемонията по отдаване на държавна почит към жертвите на коронавируса, председателствана от краля и кралицата на Испания. "Тя се превърна във фар на надеждата“, написа в социалните мрежи регионалния премиер по случай 100-годишния ѝ юбилей.

Ваксинационната кампания в Испания започна през декември 2020 година заедно с останалите страни от Европейския съюз. Това постави началото на първия от трите етапа, заложени в Националната стратегия за ваксинация, в която четирите приоритетни групи бяха живеещите и персонала в старческите домове, хората с увреждания, здравните работници на първа линия, и възрастните хора, живеещи сами.

По данни на Министерството на здравеопазването до днес са поставени близо 106 милиона ваксини, а 40,7 милиона в страната са напълно ваксинирани.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна