Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегическо партньорство между Airbus и TotalEnergies за декарбонизация на авиационния сектор

Снимка: airbus.com

Компаниите Airbus и TotalEnergies обявиха в сряда стратегическо партньорство, определяйки курс на сътрудничество към декарбонизация на авиационния сектор.

Партньорството обхваща две ключови области: доставка на "устойчиви авиационни горива" (SAF) за Airbus и съвместна изследователска и иновационна програма, насочена към създаването на 100% устойчиви горива, съвместими както със съществуващите, така и с бъдещите самолетни проекти.

Освен това устойчивите авиационни горива на TotalEnergies, които могат да намалят емисиите на въглероден диоксид (CO2) през жизнения цикъл с до 90% в сравнение с традиционните изкопаеми горива, ще доставя над половината от нуждите на Airbus от гориво в Европа.

"Ускоряването на внедряването на устойчиви авиационни горива е от съществено значение, ако искаме да постигнем целите си за намаляване на въглеродните емисии от авиацията до 2030 г. Това партньорство между Airbus и TotalEnergies демонстрира желанието на производителите на авиационна техника и големите производители и доставчици на енергия да работят заедно, за да постигнат това предизвикателство", посочи Гийом Фори, главен изпълнителен директор на Airbus. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна