Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Георгиева е горда, че е спечелила квота за Париж 2024

Габриела Георгиева
Снимка: БГНЕС

Състезателката по плуване Габриела Георгиева е доволна от изпълнената цел - спечелената квота за олимпиадата в Париж и вярва, че това постижение ще я направи по-уверена и ще й даде допълнително сили в подготовката за Игрите това лято.

Георгиева се представи най-успешно от българските състезатели на Световното първенство в Доха, като покри олимпийски норматив "А", подобри националния рекорд с 2:09.95 минути и влезе в първия си финал на голямо първенство в коронната си дисциплина 200 метра гръб.

"Горда съм от факта, че взех квота за Олимпиадата. Очаквах да покрия норматива, но не очаквах да сляза под 2:10. Това постижение ме прави по-уверена, да бъда по-спокойна на старт и най-вече с усмивка, защото така повече ми се получават нещата", каза Габриела Георгиева на пресконференция след завръщането си от Доха.

"Успехът при мен дойде по-късно, но явно така е трябвало. Упоритият труд се възнагради,  заслужаваше си чакането. Изпълних целта да покрия норматив за Париж, сега не искам да се товаря с големи очаквания. Ще давам още повече от себе си и се надявам да се представя достойно на Олимпиадата. Квотата е най-ценна и я поставям на първо място от постиженията ми на Световното първенство. След това е националния рекорд и шестото място във финала", каза още 26-годишната Георгиева.

Главният селекционер на националния отбор и личен треньор на Габриела - Кристиян Минковски, не се съгласи с мнението на състезателката и постави класирането й на шесто място във финала на 200 метра гръб като най-важното й постижение. "За мен по-ценно е 6-ото място, след това е квотата. Габи още не осъзнава какво постигна, но това е историческо шесто място", каза Минковски.

Треньорът постави висока оценка за представянето на българските плувци в Доха, където освен Габриела, финал плува и Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай, имаше и три полуфинала на Габриела Георгиева на 100 метра гръб, Петър Мицин на 200 метра бътерфлай и Любомир Епитропов на 200 метра бруст.

Той обаче допълни, че остава проблемът с подготовката на нашите, които са студенти в САЩ. Както и с Йосиф, който ще се върне в Швейцария при семейството си. "Когато беше част от централизираната подготовка, виждате, че имаше разлика в резултатите му", обясни Минковски. Самият Йосиф заяви след завръщането си от световното, че е могъл да постигне и повече, но проблемът е бил "с тренировките". Йосиф беше категоричен, че ще се върне в Швейцария.

Треньорът отказа да коментира темата Антъни Иванов и нападките на състезателя към федерацията. "Няма да коментирам темата "Антъни Иванов". В момента не поддържам никакви отношения с него", лаконичен бе Минковски, подкрепен от Бобев.

Генералният секретар на БФ плувни спортове Димитър Бобев очаква още 3-4 квоти за Париж 2024, като най-големи надежди се възлагат на Любомир Епитропов на 200 метра бруст, Калоян Левтеров на 200 метра гръб и Калоян Братанов на 50 метра свободен стил. До момента покрити нормативи за Париж имат Габриела Георгиева, Петър Мицин и Йосиф Миладинов.



По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна