Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: На карта са заложени животи, ако Конгресът не одобри помощта за Украйна и Близкия изток

Новият говорител на Белия дом Карин Жан-Пиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер подчерта в петък, че "на карта са заложени животи" както в Украйна, така и в Близкия изток, в случай че Камарата на представителите не успее да приеме законопроекта за помощта в размер на 95 милиарда долара, предаде Ройтерс.

"Ако председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън наистина стои зад американския народ, той ще направи това“, посочи Жан-Пиер по време на редовния брифинг за пресата, повтаряйки призива на администрацията на президента Джо Байдън към долната камара на Конгреса да постави законопроекта за гласуване.

Законопроекта за помощта "ще получи двупартийна подкрепа, спрете да играете политически игри", подчерта прессекретарят на Белия дом.

По-рано в петък президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че Вашингтон не може сега да обърне гръб на Киев.

Преди това американската администрация въведе нови санкции срещу Москва в отговор на смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални и ден преди втората годишнина от войната в Украйна.

Прессекретарят на Белия дом също така подчерта, че републиканците в Камарата на представителите, заедно с нейния председател Майк Джонсън, продължават да "пречат" на осигуряването на южната граница на САЩ. Жан-Пиер отново призова долната камара на Конгреса да подложи на гласуване допълнителния план за национална сигурност.

"В това законодателство има политики, с които републиканците се съгласиха в даден момент... и сега го отхвърлят. Президентът иска да се увери, че страната ни е по-безопасна и имаме нужда от гранична сигурност и ние от администрацията на Байдън искаме да го направим, като се отнасяме към хората справедливо и хуманно", добави тя.

Прессекретарят на Белия дом също така разкри, че Вашингтон работи заедно с Отава за справяне с граничните проблеми между САЩ и Канада, но се въздържа от предоставяне на допълнителни подробности.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна