Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на белите мечки

На 27 февруари отбелязваме Международния ден на белите мечки. Тази година той е посветен на майките и техните новородени полярни мечета, чието оцеляване е все по-несигурно заради глобалното затопляне.

Белите мечки имат изцяло черна кожа под козината си, могат да бягат със скорост до 40 километра в час, а майките кърмят мечетата с мляко, чиято масленост достига 31 процента. 

Благодарение на такива любопитни факти специалисти се надяват да привлекат вниманието на повече хора към животинския вид. Той е обявен за уязвим от изчезване от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси, а най-голямата заплаха е свързана със загубата на морски лед заради климатичните промени. Белите мечки използват леда за лов на тюлени, които са единствената храна, която осигурява достатъчно калории за оцеляването им, бременността и дългия период на кърмене.

Малките се раждат обикновено през декември и излизат от снежната бърлога през март или април. През цялото това време майката ги кърми, не напуска бърлогата и не се храни, посочват от организацията "Полар беарс интернешънъл" ("Polar Bears International"), която инициира отбелязването на деня на белите мечки за първи път през 2011 г. Целта тази година е набирането на достатъчно средства за нови технологии за откриване на бърлогите на мечките, за да бъдат опазени тези райони в периода, когато животните и техните малки са най-уязвими.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени