Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен клуб "Кеселхайм".

Конкурсът започва като родителска инициатива през учебната 2010/2011 година в Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, което продължава да е основен организатор на проявата, прераснала в международен конкурс през 2017 г.

Идеята е от една страна да се поощри изграждането, развиването и поддържането на четивни умения на български език у децата от българската диаспора, все повече от които вече са родени в чуждоезикова среда. Втората цел е да се даде възможност за запознанство, общуване и обмен на впечатления, идеи и опит между самите деца от различни училища и страни, също между родителите и преподавателите.

Досегашният опит показва голям интерес от семействата, които сами финансират и осигуряват транспорта и пребиваването си до мястото на провеждане на конкурса. Тазгодишното издание получава за първи път известна финансова подкрепа от Министерството на образованието и науката.


По време на пандемията от ковид конкурсът се провежда онлайн, миналата година – в смесен формат, от тази година – отново изцяло присъствено. "Провеждането на конкурса присъствено въпреки предизвикателствата на големите разстояния е прекрасно наистина, като видиш деца от няколко различни страни да играят, после да обменят впечатления, да обменят части от живота си така да се каже, късчета от живота си, на български език в кратките паузи, които има…", казва Росица Байрактарски, директорка на училище "Аз Буки Веди", Кьолн.

"Конкурсът не е стрес, успяват организаторите да дадат и пауза за децата, и музика, и песничка, и игровия момент… колегите от кьолнското училище мисля, че са намерили идеалната среда и баланса между знание, игра и настроение…" допълва доц. Илиана Чекова, преподавателка в Университета в Кьолн и председателка на журито тази година.
Чуйте повече в звуковите файлове:




Снимки: БНУ "Аз Буки Веди", Международен конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна