Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исмаил Хания предупреди, че "Хамас" са готови да продължат борбата

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания заяви днес, че ислямистката групировка проявява гъвкавост в преговорите с Израел за войната в Ивицата Газа, но в същото време е готова да продължи борбата, предаде Ройтерс.

В тв обръщение Хания също така призова палестинците в Ерусалим и на Западния бряг да тръгнат към джамията "Ал Акса", за да се помолят в първия ден на Рамазана - на 10 март.

Дотогава се очаква да влезе в сила споразумение за прекратяване на огъня, за което в момента се водят непреки преговори, отбелязва Ройтерс.

В понеделник Израел заяви, че ще разреши молитвите по време на Рамазана в джамията "Ал Акса" в Йерусалим през предстоящия свещен за мюсюлманите месец, но ще определи ограничения в зависимост от нуждите на сигурността, което създава предпоставки за възможни сблъсъци, ако се появят тълпи от палестинци, припомня БТА.

Хания също така призова свързаната с Иран т. нар. Ос на съпротивата, състояща се от ливанската "Хизбула", йеменските хути и алианса Ислямска съпротива в Ирак - както и арабските държави, да увеличат подкрепата си за палестинците в Газа.

"Задължение на арабските и ислямските нации е да поемат инициативата за прекъсване на заговора за глад в Газа", заяви Хания, имайки предвид това, което според палестинците изглежда е умишлена политика на Израел да им отказва храна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна