Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хънтър Байдън свидетелства по разследването за импийчмънт срещу баща си

Хънтър Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синът на американския президент Хънтър Байдън свидетелства по разследването за импийчмънт срещу баща си, водено от републиканците в Конгреса.

В рамките на изслушването му, което започна в 10 сутринта местно време при закрити врата Хънтър Байдън отговоря на въпроси на членовете на две ръководени от Републиканската партия комисии в Камарата на представителите, след като отказваше да го направи в продължение на месеци. Комисиите проучват бизнес отношенията на семейство Байдън и твърдят, че настоящият президент и семейството му са се възползвали неправомерно от политически решения, в които Байдън е участвал като вицепрезидент на Барак Обама. 

Част от твърденията се базират на показания на бивш информатор на ФБР Александър Смирнов, който преди дни беше обвинен в лъжа и контакти с руските разузнавателни служби от прокуратурата.

Преди започването му Хънтър Байдън заяви, че се е явил на изслушването, за да предостави на комисиите един неоспорим факт, който трябва да сложи край на фалшивата предпоставка за това разследване. 

„Не съм намесил баща си в моя бизнес“, каза той в подготвеното си встъпително изявление. Той квалифицира воденото от републиканците разследване като „неоснователно, разрушително, абсурдно и основано на „конспирации, мотивирани от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп. 

Това не е са единствените проблеми за Хънтър Байдън, срещу когото са повдигнати обвинения за данъчни измами и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие,докато е употребявавал наркотици. И в тези случаи Хънтър Байдън публично се обяви за невинен.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна