Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън на годишен медицински преглед

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

81-годишният американски президент Джо Байдън е на годишен медицински преглед, а резултатите от него ще бъдат внимателно анализирани във връзка с кандидатурата му за преизбиране.В изявление на Белия дом се казва, че резюмето от  прегледа ще бъде публикувано .

Доналд Тръмп беше на 70, когато встъпи в длъжност през 2017 г., а след това Байдън счупи неговият рекорд и пое поста на 78 години, като най-възрастният президент в историята на САЩ.  

Ако спечели отново в края на втория си манда,т ще бъде на 86 години. След последния медицински преглед през февруари 2023 г., според заключенията на лекарите Байдън е "здрав, енергичен" и "в състояние" да се справя с работата си в Белия дом.

Голяма част от избирателите обаче не са на същото мнение. Честите гафове на президента, бавната походка и паданията не показват добро физическо състояние.

Скорошен доклад на специален прокурор, разследващ класифицирани документи, иззети от дома на Джо Байдън, многократно определи паметта му като "мътна", "размита", "дефектна", "лоша", имаща "значителни ограничения". Той отбеляза, че Байдън не може да си спомни смъртта на сина си Бо или това, че е служил като вицепрезидент.

При последния медицински преглед миналата година се казва, че вдървената походка на президента е резултат от гръбначен артрит, счупено преди стъпало и невропатия в краката, но много американци, включително и демократи, изразяват резерви относно кандидатурата на Байдън за втори мандат за изборите  през есента.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна