Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в позицията на "Хамас" за Газа?

Палестински деца играят до разрушена къща в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 28 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представител на палестинската групировка "Хамас" заяви, че пълното спиране на огъня не е условие за първата фаза на евентуално примирие с Израел. Според Мохамад Назал това трябва да стане на следващи етапи.

Израелски медии отбелязват, че Назал не е част от най-вътрешния кръг на групировката, но ако думите му са официална позиция,  показват известна промяна.

До момента "Хамас" настоява, че няма да пусне заложниците, които продължава да държи в плен, ако израелската страна не се съгласи на пълно прекратяване на бойните действия и изтегляне на военните от Ивицата Газа.

В същото време израелският министър на отбраната Йоав Галант призова всички израелци да се запишат в армията. Той се обърна специално към ултраортодоксалните евреи, за които досега се прави изключение по религиозни причини.

"Има реална национална нужда от удължаване на службата на редовната армия и от удължаване на службата на резервистите. Войната доказа, че всеки трябва да даде своя принос. Предизвикателствата пред израелската сигурност изискват цялото общество да поеме тази тежест" - това е позицията на израелския министър на отбраната.

Въпросът за участието в армията на най-религиозната част от израелците се оказа в политическия дневен ред, след като военните обявиха, че планират удължаване на срока на задължителната служба и по-късно уволнение за някои от резервистите.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна