Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект за краткосрочно финансиране спасява дейността на правителството в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещи представители на републиканците и демократите са постигнали договореност да предотвратят спиране на дейността на част от правителството заради изчерпване на средствата.

В съвместно изявление лидерите на двете партии в Конгреса потвърдиха, че Камарата на представителите и Сенатът ще гласуват тази седмица законопроект за краткосрочно финансиране на държавните структури, изчерпали средствата, като за някои от тях са осигурени пари до 8 март, а за други - до 22 март.

Това ще даде време на законодателите да финализират законите, необходими за финансиране на всички структури за цялата година, а преговарящите заявиха че вече са постигнали споразумение по шест законопроекта засягащи бюджетите на няколко държавни структури, включително тези за земеделието, търговията, енергетиката, вътрешните работи, правосъдието, транспорта и ветераните.

Остават да бъде съгласувани още 6 законопроекта, което се очаква да стане до 22 март.

Законопроектът за краткосрочното финансиране ще бъде подложен на гласуване в Камарата на представителите по-късно днес, но той трябва да бъде ратифициран и от Сената, което е планирано за петък.

Телевизия NBC обаче отбелязва, че за да мине по бързата процедура е необходимо съгласието на всички 100 членове, което означава, че все още няма гаранции, че ще бъде приет навреме, за да бъде избегнато спирането на дейността им.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна