Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп да бъде отстранен от гласуването за първичните избори в щата Илинойс, постанови местен съдия

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от гласуването за първичните избори на Републиканската партия в щата Илинойс, постанови местен съдия, цитирайки предполагаемата му роля в събитията от 6 януари 2020 година в Конгреса.

Съдийката Трейси Портър от Окръжния съд на окръг Кук, в който влиза мегаполисът Чикаго, обаче отложи влизането в сила на решението в очакване Върховният съд да се произнесе по други два подобни казуса в щатите Колорадо и Мейн. 

Решението на федералните върховни магистрати ще бъде окончателно и ще обезсили решенията на всеки един щатски магистрат или служител, взети с подобни мотиви. 

Съдия Портър, която е демократ, е назначена във Върховния съд на щата Илинойс през 2021 година. Това даде повод на говорителя на кампанията на Тръмп в щата Стивън Чеунг да критикува решението в изявление, наричайки съдията "активист на Демократическата партия", и допълни че то ще бъде обжалвано. 

Междувременно върховните магистрати на САЩ допуснаха за разглеждане още един казус, свързан с Доналд Тръмп, и той е, дали бившият президент се ползва с имунитет по делото за вмешателство в изборите, водено от специалния прокурор Джак Смит. Очаква се магистратите да изслушат страните през седмицата след 22 април.

В Ню Йорк апелативен съдия разпореди Доналд Тръмп да внесе или даде гаранции върху пълната сума в размер на 454 милиона долара, присъдена по делото за измама, спечелено от Нюйоркския Главен прокурор Летиша Джеймс, за да може присъдата да бъде обжалвана. Той обаче отмени забраната, наложена на Тръмп да получава заеми от регулирани от Ню Йорк финансови институции, което би му дало възможност да вземе заем или ипотека, за да отговори на условията за обжалване на решението. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна