Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С голямо ски спускане Пампорово отбелязва националния празник

В курорта Пампорово навръх Националния празник 3-ти март за седми път ще се проведе голямото ски спускане в народни носии. 

За участие в мащабното събитие се очакват няколко хиляди сънародници от цялата страна и чужбина. 

За най-пъстрата българска традиция от 10:30 часа до 11:30 часа всички лифтове до кулата „Снежанка“ ще извозват участниците в шествието безплатно. 

Препоръчва се да се използват и другите лифтови съоръжения от „Стойките“ и „Малина“.

На връх "Снежанка" участниците ще се снимат и ще разпънат голямото знаме, ще има специално подготвена зона за старт на шествието, а ски-патрулът ще се грижи за подреждането и безопасността на участниците. Събитието съчетава минало и съвремие, каза Антония Каменичка от Радио София и организатор на традиционното ски-спускане с носии в Пампорово:

"Каня отново всички на нашата красива традиция, която се превърна в едно дълго чакано събитие. Още от преди Коледа хора започват да пишат на страничката на Голямото спускане, да ми се обаждат такива, които са участвали преди, имат телефона ми, всички се вълнуват и от година на година така ми казват, че вече целите им семейства са се сдобили с носии и нямат търпение да участват. Нашите любими малки гайдарчета се упражняват с нови песни, изобщо емоцията е голяма и се натрупва докато дойде сублимният момент и кулминацията на връх "Снежанка" в 11 и половина, както обикновено, на 3 март, когато се виждаме, поздравяваме се, честитим си празника и започват едни песни и усмивки, които буквално се носят от сърцето на Родопите.

Вярвам в цялата вселена, толкова доброта на едно място и толкова приятелско  отношение изпращат много силно послание към хората още месеци напред. Затова и го правим".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна