Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атака срещу централния затвор в Хаити, безредици в Порт о Пренс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизвестен брой затворници са избягали, след като въоръжени банди нахлуха в главния затвор в столицата на Хаити Порт-о-Пренс в събота вечерта, съобщиха френското посолство и местни медии.

„Тази събота вечерта бандити нахлуха в националния затвор в Порт о Пренс и позволиха на редица затворници да избягат“, се казва в бележка от френското посолство, изпратена до АФП. „В очакване на изясняване на ситуацията посолството на Франция съветва да не пътувате в столичния район на Порт-о-Пренс“, казва се в него.

В съобщение, написано на креолски и публикувано на платформата на социалните медии X, синдикатът на националната полиция на Хаити SNPH-17 призова всички полицейски и военни служители с коли, оръжия и боеприпаси да отидат в затвора като подкрепление.

Според местното онлайн издание за новини „Газет Хаити“, „значителен брой затворници, освободени“ от въоръжените банди, са „важни членове на много мощни банди“. Известни лидери на банди и обвинените в убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. са сред затворниците в затвора, разположен на няколкостотин метра от Националния дворец. Няма подробности за броя или профила на затворниците, които са избягали. Затворът е бил „шпиониран от нападателите от четвъртък чрез дронове“, преди да бъде атакуван рано в събота вечерта.

Банди, целящи да свалят премиера Ариел Хенри, сеят хаос в Порт о Пренс от четвъртък. Хенри не е в столицата.

Последните атаки са част от координирани усилия на банди, обединени под наслова "Vivre Ensemble" ("Да живеем заедно"). Влиятелният лидер на бандата Джими Шерисие, известен с прякора Барбекю, каза във видео, публикувано в социалните медии преди началото на насилието, че въоръжените групи действат съгласувано, "за да накарат премиера Ариел Хенри да се оттегли".

Карибската държава вече беше жертва на групово насилие, но бандите вече контролират 80 процента от Порт о Пренс, а сериозната престъпност достигна рекордни нива в най-бедната държава в Западното полукълбо, според ООН, допълва АФП.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени