Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски петролен терминал прекратява приемането на руски петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от средните по големина средиземноморски петролни терминали на Турция - терминалът "Дьортьол" (Dortyol) - вече няма да приема руски внос след получените рекордни обеми миналата година, заради засилен натиск от санкции от страна на САЩ, съобщава Ройтерс.

Турция се превърна в един от най-големите вносители на руски суров петрол и горива от 2022 г., след като Западът наложи санкции на Москва за нахлуването в Украйна. Русия отговори, като пренасочи петрола от Европа и САЩ към Азия, Турция и Африка, напомня агенцията.

Global Terminal Services (GTS), която управлява терминала в югоизточната провинция Хатай в Турция, заяви, че е казала на клиентите си, че вече няма да приема никакви продукти от Русия.

"GTS реши да прекъсне всички възможни връзки с руски петрол и съответно декларира на клиентите си в края на февруари 2024 г., че дори и да няма нарушение на закони, разпоредби или санкции, няма да приеме никакви продукти с руски произход или продукти, заредени от Руските пристанища, като допълнителна мярка към действащите санкционни правила", посочиха от GTS пред Ройтерс.

В изявлението също така се казва, че всички предишни операции са били в пълно съответствие със санкциите, включително наложения от Г-7 ценови тавана от 60 долара за барел за руския петрол.

Заплахата на САЩ да наложи санкции на финансовите фирми, които правят бизнес с Русия, вече охлади турско-руската търговия, нарушавайки или забавяйки някои плащания както за вносния петрол, така и за турския износ.

Терминалът на GTS, чрез който внася, изнася и съхранява горива и суров петрол, е получил 11,74 милиона барела руски суров петрол и гориво миналата година, показват данни от фирмата за анализ на корабоплаването Kpler.

Той се превърна в седмия най-голям терминал за внос в Турция по обем, след като през 2021 г. заемаше десето място. Неговият внос на руски суров петрол и горива през 2023 г. беше около седем пъти по-висок от общия обем, получен от всички източници през 2021 г., последната пълна година преди началото на руската инвазия в Украйна. 

Износът от терминала също отбеляза скок през 2023 г., като се увеличи почти пет пъти спрямо 2021 г. до около 24,7 милиона барела, показват данните на Kpler.

Последният танкер, разтоварен в Дьортьол, пристигна на 19 февруари, доставяйки 511 хил. барела дизелов товар от руското балтийско пристанище Приморск, показват още данните на Kpler.

GTS каза, че все още ще приема руски товари, които са били номинирани преди забраната да влезе в сила в края на февруари.

Обичайните дестинации за петрол, изнасян от Дьортьол, включват гръцките пристанища Коринт, Елефсис и Солун и северозападните европейски центрове за търговия, рафиниране и съхранение на петрол Ротердам и Антверпен.

Ройтерс напомня, че Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Москва, въпреки че критикува нахлуването на Русия в Украйна преди две години. Турция успява да поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев по време на руската инвазия в Украйна. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна