Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е готова да разреши евентуални мита със задна дата за вноса на китайски е-мобили

Европейската комисия ще започне митническата регистрация на вноса на китайски електрически превозни средства (EV) в четвъртък (7-и март), което означава, че те могат да бъдат засегнати от мита от този момент, ако търговското разследване на ЕС приключи на по-късен етап и заключи, че те получават несправедливи държавни субсидии, съобщава Ройтерс.

Комисията провежда антисубсидийно разследване на китайски електромобили, за да определи дали да наложи мита, за да защити производителите от ЕС. Разследването трябва да приключи до ноември, въпреки че ЕС може да наложи временни мита през юли.

В документ, публикуван във вторник, ЕК заяви, че разполага с достатъчно доказателства, показващи, че китайските електромобили са били субсидирани и че вносът се е увеличил с 14% на годишна база, откакто разследването беше официално стартирано през октомври. Посочва се, че производителите от ЕС могат да понесат вреда, която ще бъде трудно поправима, ако китайският внос продължи с този ускорен темп преди приключването на разследването.

Китайската търговска камара към ЕС заяви, че е разочарована от този ход и че скокът на вноса отразява нарастващото европейско търсене на електрически превозни средства.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна