Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият ръководител на офиса на СЗО в България посети Бургас

Новият ръководителя на Световната здравна организация в България Гийом Симонян бе на посещение в Бургас, заедно с главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те посетиха спешното отделение на Окръжната болница, за да проверят възможностите за осигуряване на медицински грижи на украински бежанци. 

Д-р Кунчев подчерта, че СЗО ще подпомогне няколко проекта, свързани със здравеопазването в България.

„Искаме да видим къде ще е най-адекватно те да вложат средства, време, хора. Едната възможност е да подпомогнем общопрактикуващите лекари, които работят с бежанци, да разполагат с бързи тестове, които да им позволят много бързо да се ориентират, да поставят диагноза. А другото вече е работа с хронично болни хора, при които се изисква много по-голям ресурс, включително осигуряване на оперативна намеса, по-продължително лечение и по-скъпо. С помощта на БЧК, на УНИЦЕФ и на други неправителствени организации, се осигурява възможност за лечение", коментира д-р Кунчев.


След като досегашният представител на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски стана зам.-министър, сега неговият пост се заема от Гийом Симонян.

„Главният лекар показа, какъв е капацитетът да лекува пациентите, както и какви са предизвикателствата да балансираш между липсата на здравно осигуряване при бежанците и как болницата  да възстанови средствата за лечението, което е осигурила.

Видяхме и някои предизвикателства по отношение на скъпите консумативи, които не се покриват от здравната каса, а и пациентът не е задължително да има здравна застраховка. Затова и  се опитаме да намерим решения заедно с министъра на здравеопазването.

С удоволствие видяхме, изключително добра воля за подкрепа на пациентите, идващи от цял свят, включително украински, сирийци и други, което показва много човечност", сподели за БНР Бургас Гийом Симонян. 


По отношение на различния ваксинационен календар в България и Украйна, д-р Кунчев е категоричен, че проблемът е решен и има ясен план как да се навакса с ваксините, които не са поставени навреме.

„Сега вече те контактуват, имат мрежи за информация между тях, обменят информация, знаят какво се изисква в България. Ние сме дали оказания на общопрактикуващите лекари, на болниците, как да се наваксат забавени или липсващи имунизации, което се ползва с приоритет, с кое трябва да се започне. Но за всяко едно отделно дете, епидемиолозите в РЗИ правят план, ако то желае да влезе в ясла, в училище", информира главният държавен инспектор на страната.

Оказва се, че при украинските граждани, по-голям проблем е с разбирането, че трябва да се направят задължителните в България ваксини, смята ръководителят на българския офис на Световната здравна организация.

„Няма точно съответствие между рутинния календар за ваксиниране в Украйна и в България. Има и някои проблеми при  началото на комуникацията – липсват документи, липсва разбиране за изискванията.

Работим заедно с Червения кръст и с министъра на здравеопазването за създаване на система от здравни медиатори, които са наети специално за тази тема. Така много по-културно да се разбере от украинските граждани практичната част на проблема.

Изглежда, че е доста ефективно, но все още има недоразумения сред хората, които не искат непременно да се ваксинират. Но това е свързано и с българското общество.  Имаме доста семейства в страната, които са повлияни от някои социални медии. Те си правят своите  негативни изводи за ваксинирането и не признават ползите за обществото от по-масовата имунизация.

Гийом Симонян  обърна внимание, че се препоръчва 95% от ваксинационния  календар да се изпълни в България, не само за чужденци, но и за българските граждани. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени