Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За здравето" – 16 години по-късно…

Проф. Боряна Делийска
Снимка: Кирил Чобанов

В две последователни издания ще "върнем лентата" назад, за да припомним началото. В част първа на празничното издание аналитично подходихме към свършеното от екипа през тези години и ценностната система, която изповядваме. Гост в първата мартенска събота беше проф. Боряна Делийска по темата нефрология и здравето на бъбреците.

Опитният лекар представи на аудиторията най-често срещаните болести в областта на нефрологията. Акцентите бяха изградени върху три основни стълба: симптоматиката, диагнозата и изследванията, последващата терапия. Проф. Делийска цитира своя баща – професор-уролог, който винаги е съветвал своите пациенти сравнително често да правят изследвания и да посещават специалист. "Поне веднъж годишно, а в по-напреднала възраст – на 6 месеца", посъветва тя.

Говорихме и за изкуството да бъдеш лекар, но да се развиваш и в други области. Нашата гостенка например пише книги, разкази за деца и рисува. Последното й хоби е свързано със старите традиции на нашите баби и майки да обработват различни прежди и тъкани.

В разговора се включи и акад. Лъчезар Трайков – опитен невролог, до скоро ректор на Медицинския университет в София. Поговорихме за редките болести с превес към Паркинсон и Алцхаймер. На въпрос на проф. Б. Делийска вярно ли е, че ръчния труд е полезен за мозъчната дейност, акад. Трайков бе категоричен: "Няма само "ръчен труд", защото във всяка човешка дейност мозъкът активно участва!" И завърши с основателна гордост, че наградените абсолвенти от випуск 2023 г. са възпитаници на Софийския медицински университет.


В последните минути на седмичното издание "За здравето" редакторът Кирил Чобанов поговори с водещия за идеята, създаването и реализацията на здравния радиопроект.
Идната събота (9 март) ще продължим част от тази "празнична нишка", но сме поканили по различни сериозни теми проф. Ивайло Търнев в продължението за редките болести и проф. Мария Малинова за HPV ваксината срещу рак на маточната шийка и за лечението на еднометриозата…
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени