Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е на път до 2025 г. да се откаже от въглищното производство на електроенергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2025 г., като вместо това ще избере да увеличи използването на електроцентрали, работещи с газ, съобщи италианското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

"Междинната цел за изоставяне на въглищата в микса за производство на електроенергия от 31 декември 2025 г. е много близо. Актуализираният Национален план за климата и енергията със сигурност ще го потвърди", заяви вчера пред италианския парламент енергийният министър Джилберто Пичето Фратин.

Остров Сардиния ще бъде изключен от общонационалния план, като целевата дата за постепенно премахване на въглищата при производство на електроенергия там е между 2026 и 2028 г.

Докато Европейският съюз се надява постепенно да се откаже от изкопаемите горива, наскоро ЕС възприе природния газ като необходимо "мостово" гориво в енергийния преход.

Миналото лято европейските законодатели гласуваха за включване на природния газ и ядрената енергия в списъка на устойчивите дейности в съответствие с борбата срещу изменението на климата и целта му за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

В началото на февруари тази година пък Германия определи 16 млрд. милиарда долара за изграждането на четири електроцентрали на природен газ, за да допълни разширяването на възобновяемата енергия.

Австрия наскоро пък направи най-голямото си находище от четири десетилетия на природен газ достатъчно, за да увеличи вътрешното си производство с 50%.

Италия даде зелена светлина за четири нови газови електроцентрали през последните няколко години, които ще могат да произвеждат около 3400 мегавата мощност, като се очаква още 700 MW да бъдат осигурени чрез модернизиране на съществуващите електроцентрали до 2026 г., съобщава Ройтерс.

Вчера италианският министър на енергетиката посочи пред парламента, че страната е успяла почти напълно да спре руския газ, който представлява едва 4% от общия внос на газ на Италия през миналата година. Този руски газ беше заменен предимно от алжирско синьо гориво и от внос на втечнен природен газ (LNG) от Катар и САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени