Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Пунчев: Ако има аденом на паращитовидната жлеза, медикаментозно лечение e безсмислено

Проф. Михаил Боянов: 3 на 1000 жени имат проблеми с паращитовидната жлеза

Водещи ендокринолог и ендокринен хирург и пациентка са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за паращитовидната жлеза

3
Д-р Иван Пунчев и проф. Михаил Боянов (от ляво на дясно)
Снимка: Ани Петрова

Що е то паратхормон и каква е връзката му с остеопорозата и камъни в бъбреците, разказват топ ендокринолог и ендокринен хирург. За щастливата развръзка след премахване на аденом на паращитовидната жлеза с разказ от първо лице пациентка от Русе, успешно оперирана в София. 

Винаги ли повишеният паратхормон е показател за проблеми с паращитовидната жлеза?

Паратхормон и операция на паращитовидната жлеза е темата в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Слушайте епизода тук:

Гости в епизода са:

☑️Проф. Михаил Боянов – ендокринолог в Клиника по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница

☑️Д-р Иван Пунчев - хирург в Клиниката по ендокринна хирургия на УБ по Ендокринология "Акад. Иван Пенчев"

☑️Мария от Русе – лична пациентска история на една успешно оперирана жена

Снимката е илюстративна

От разговора ще научите:

🦋Каква е ролята на паращитовидната жлеза

🦋Каква е връзката между калция в нашия организъм, витамин D и паратхормона

🦋Трябва ли всеки човек да си направи изследване на паратхормона

🦋Има ли ръст на пациенти с проблеми на паращитовдната жлеза 

🦋Какви са симптомите за нарушения на паращитовдната жлеза

🦋Защо е важно изследването -  сцинтиграфия преди операция

🦋Какво се случва по време на операция на паращитовидната жлеза

🦋Кога може да има по-тежки усложнения при тези операции  

🦋Веднага ли настъпва подобрението при оперираните пациенти

Снимката е илюстративна

"Повече от година търсех възможност да бъда диагностицирана и това е едно от най-трудните неща по отношение на проблемите с паращитовидната жлеза. Личният ми лекар установи проблеми с кръвното, кръвната ми картина беше неблагоприятна, кръвна захар и пикочна киселина бяха завишени...стигна се до сериозен урологичен проблем и тогава след консултации с уролог се откри, че всъщност имам проблем с паратхормона. Този паратхормон се оказа, че е три - четири път над нормата и съответно беше висок калцият в кръвта, разказа пациентка от Русе. 

Тя разказа още, че когато зад тези малки паращитовидни жлези се появи аденом, те започват това свръхпроизводство на паратхормон и тогава в кръвта остава огромно количество калций, който не се усвоява от костите, което уврежда и бъбреците, може дори да се стигне до бъбречна недостатъчност. Пациентката прави допълнително ехографско изследване вече в Клиниката по ендокринна хирургия на УБ по Ендокринология "Акад. Иван Пенчев" в София и се установява, че със сигурност има доброкачествено образование. Тя се оперира, защото се отрива твърде късно, но веднага след интервенцията, след добрата работа на хирурзите в клиниката, пациентката се чувства отлично. Тя посъветва жените да се не плашат, защото експертизата на лекарите ендокринни хирурзи е много високо ниво, а приемът на калций и витамин Д след процедурата компенсира моментния недостиг, докато нещата се нормализират, но не трябва да се чака. 

"След операцията се възстановява тонусът, енергията, нищо общо с това, как се чувствах преди това и затова е много важно жените да се изследват, защото науката в ендокринологията се развива много бързо, обобщи пациентката от Руси. 

Проф. Михаил Боянов – ендокринолог в Клиника по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница

"Около 1% от жените в менопауза и с остеопороза имат първичен хиперпаратиреоидизмът. И като знаем, че 30 на сто от жените в менопауза имат остеопороза, горе - долу 3 на 1000 жени могат да имат проблеми  с паращитовдината жлеза, съобщи за БНР проф. Михайл Боянов от Александровска болница.

Хиперпаратиреоидизмът е болестно състояние, което се дължи на повишена продукция на паратхормон от паращитовидните жлези. Хиперпаратиреоидизмът може да бъде първичен, вторичен и третичен. 

"От 2000 година вече можем да измерваме паратхормон, но някои колеги пускат това измерване, без да имаме серумен калций и фосфор, което след това удължава пътят към диагнозата, но така става възможно да се открият безсимптомни форми като в около 75 сто от откритите, в момента на откриването нямат ясни и насочващи симптоми към подобна диагноза, поясни още проф. Боянов. 

Няма нищо страшно в това заболяване, то се развива при жени над 50 години и се развива бавно. Обикновено между началото и изразената клинична картина минават 20 години. Няма нещо живото застрашаващо, освен остеопороза с фрактури и другото, което често се пропуска - двустранни камъни в бъбреците - рецидивираща двустранна нефролитиаза. Почти не виждаме пациенти, които да дойдат с повръщане, гадене, обезводняване - класическата картина на тежката хиперкалцемия, това в днешно време не се вижда. 

Паратхормонът, отделен от паращитовидните жлези, калцитонинът произвеждан от С-клетките на щитовидната жлеза и витамин Д играят ключова роля в поддържане на калциево-фосфорното равновесие в организма. Калциево-фосфорният баланс има отношение към правилното функциониране на всички тъкани в организма и неговото разстройство води до разнообразни нарушени от страна на бъбреците, костната система, стомашно-чревния тракт, нервно-мускулното предаване, меките тъкани и т.н.

Според проф. Боянов човек не бива да се изследва, без да има насочващи клинични оплаквания. Повишеният паратхормон може по различни причини да е повишен, дефицит на витамин Д, намалена бъбречна функция. Затова човек не бива да си внушава разни неща, а когато се открие един показател извън нормата, трябва да се направи диференциална диагноза от правилния лекар, изтъкна проф. Боянов.

Д-р Иван Пунчев - хирург в Клиниката по ендокринна хирургия на УБ по Ендокринология

"Все по-често специалистите откриват проблемите на паращитовидната жлеза, благодарение на утвърдените вече методи за образно изследване и доста бързо болните идват при нас, за да разрешат проблема си. Когато става дума за операция се прави сцинтиграфия, за да сравнят местоположенията - от ехографията и от сцинтиграфията. 

Ако има аденом на паращитовидната жлеза, медикаментозно лечение безсмислено. Има опити с етилов алкохол или други методи неоперативни да бъде премахната жлезата или намалена, но смятам, че най-разумният вариант е да бъде направена операция, защото решава проблема на минутата. В момента, в който се извади това туморче, което твърде рядко е злокачествено, проблемът се решава автоматично, след като се премахне аденома. 

Последните години имаме 100 % е успеваемост на операциите на паращитовидната жлеза, каза за БНР д-р Иван Пунчев - хирург в Клиниката по ендокринна хирургия на УБ по Ендокринология "Акад. Иван Пенчев". 

По думите му последните 10-15 години заболяването се открива бързо, почти всеки ден има операция в Клиниката, като е много важно тези интервенции да се правят от хирурзи, които имат поне 30 такива операции годишно
"При тези пациенти тежкото е усложнение може да бъде реоперацията - идват при нас от други места, където първо са били оперирани, но всъщност това не е направено. 
А най-сложното при тези операции е да се открие лесно и да бъде достъпна паращитовидната жлеза, защото въпреки ехографията и сцинтиграфията, паращитовидните жлези някой път се откриват не толкова лесно, а има доста структури, които са жизнено важни за нас, изтъкна още д-р Пунчев. 
Експертите посочиха, че не всички пациенти са показани за операция. +

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени