Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните археологически находки от 2023 г. представят в БАН

доц. Камен Бояджиев
Снимка: БНР

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките представя седемнадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2023”. Тя показва най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през 2023 година. Организира се по повод професионалния празник на археолога – 14 февруари и ще бъде отворена до 26-и май 2024 година.

"Българска археология 2023" представя над 400 експоната от 30 обекта, различни като вид и хронология, от Праисторията до Възраждането, съобщи в предаването "Следобед за любопитните" доц. Камен Бояджиев от БАН. 

Сред тях са продължаващите проучвания на праисторическите селищни могили при Нова Надежда, Провадия, Суворово, Юнаците и Козарева могила, световноизвестният Варненски халколитен некропол, късно-бронзовият некропол при Балей, гръцките колонии Аполония Понтика (Созопол) и Емпорион Пистирос, римският град Деултум, античните крепости Боровец, Якоруда и Букелон, средновековните градове Лютица и Мелник. Част от археологическите проучвания са приключи в края на отминалата година, но своевременно се обработват и представят в тази изложба, нещо, което не се прави никъде в Европа, подчерта доц. Бояджиев.

Представени са и обекти от мащабните спасителни археологически разкопки, свързани с подновяване на железопътната инфраструктура на НКЖИ, сред които римската пътна станция Циле до Чирпан, многослойните обекти при Алдомировци и Скутаре и ямният комплекс от късната желязна епоха при Пауново. 

Особен интерес като специфика на изследването и открити находки представляват подводните проучвания в пристанището на Созопол и на потъналия край Китен кораб "Урдовиза", сподели доц. Бояджиев.

Снимки – БАН и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени