Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражба на онлайн данни разкриха сливенски криминалисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна.

Чрез фишинг писма в електронната поща задържаните са придобивали данни за електронното банкиране на частни лица. На получателите е предлагано да си актуализират приложението за мобилно банкиране, след което са получавали достъп до банковите им сметки. Работата по случая започва, след подадени сигнали в полицията в Сливен за този тип измама.

При обиските и претърсванията на адреси и превозни средства са иззети компютърни конфигурации, телефони, флаш памет, ценности и други предмети, имащи отношение към извършваната престъпна дейност. 

Според първоначалните данни основният „двигател“ в схемата бил 24-годишният мъж. Случаят е разследван  от криминалисти от сектор „Измами“ при  Главна дирекция „Национална полиция“ и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  в Сливен. 

Работата по документирането на случая продължава в рамките на досъдебното производство и под наблюдението на прокуратурата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени