Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За здравето" – 16 години по-късно… – част втора

Проф. Ивайло Търнев
Снимка: Кирил Чобанов

И във второто поредно издание под този наслов върнахме "лентата" назад, за да припомним началото и аналитично да подходим към свършеното от екипа за 16 години. Бяха допълнени и надградени отговорите, свързани с броя на излъчените предавания, гостите и темите, които са вградени в основната структура при създаването и развитието на поредицата "За здравето".


Медицински акцент в сюжетната линия на последното предаване бяха редките болести, трудната им диагностика и лечение, анализирани от невролога проф. Ивайло Търнев. Самото наименование на тази нозологична група дава отговор за тяхната честота, но всъщност се оказва, че общият им брой е твърде голям. За някои от тях има създадени терапевтични схеми с прилагането на няколко медикамента от групата на т. нар. лекарства-сираци. За други лечението все още е в начален стадий, което създава физически и психологически проблем на страдащите.

"Учените работят за намирането на решение и терапевтичен отговор, но преди това трябва да се изследва генезисът на конкретното заболяване, а това отнема много време и ресурси" – поясни проф. Търнев. И посочи факта, че екипът на Клиниката по неврология на Александровска болница през годините е направил най-малко 15 научни публикации за свои открития. Изследователската и научната дейност е от изключителна важност за тази група болести, бе подчертано в хода на разговора.

В духа на трайна информираност на нашата аудитория бяха направени няколко съобщения за безплатни прегледи за глаукома и хернии, за различни кампании, свързани с имунизация и ваксинопрофилактика. Като "нова надежда" екипът "За здравето" определи HPV ваксината (човешки папилома вирус) за предотвратяване рака на маточната шийка и на още редица органи. Развенчан бе митът, които до скоро битуваше, че на ваксинация подлежат само момичета на възраст между 11 и 15 години. Ваксината вече се прилага и на момчета със същия ефект на превенция.


Следващата събота, 16 март, ще говорим за офталмология с акцент върху детското зрение и проблемите в ранна възраст. Гост – проф. Александър Оскар.
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени