Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективна присъда за родителска безотговорност, довела до смърт

| обновено на 12.03.24 в 14:19

Пловдивският Апелативен съд отмени условната присъда и постанови ефективно наказание за бащата, чийто син причини катастрофа със загинало момиче. 

Това се случи на 12 август 2021 година в района на „Екопътека Калофер“, когато  непълнолетният тогава Марио Герганов губи контрол над джипа „Чероки“, който е взел от баща си. Колата се преобръща и затиска пътуващата в него връстничка на Марио.  17-годишната Мария умира на място. 

Апелативния съд не само отмени условната присъда на бащата Стефан Гергановот 2 години, но я промени в ефективна  - на 3 години и 4 месеца затвор.

Наказанието за сина му Марио е потвърдено и леко  намалено - 2 години лишаване от свобода условно, но с намален изпитателен срок от 4 на 3 години и периодични срещи с пробационен служител. Намаляването на изпитателния срок се налага, понеже като максималният предвиден в закона изпитателен срок за наказанието на непълнолетно лице е три години. В деня на трагедията младежът е бил непълнолетен – на 17 години.

Резкият обрат в присъдата на бащата Стефан съдът обосновава с това, че той е разрешил на неправоспособния си син да управлява тежката машина и е действал безотговорно като родител.  

Марио, който е син на уважавания доктор  - анестезиолог стефан Герганов, предложил на момичето да отидат до Мраморното езеро заедно с родителите му. В един момент, докато  седели в заведение до Калоферския манастир, Мария казала, че няма обхват на телефона си а иска да звънне на майка си.  И тогава бащата великодушно дал на младежа ключовете от джипа си за да обиколят с момичето и потърсят удобно място с мобилно покритие.  

Случва се неизбежното, младежът без никакъв шофьорски опит преобръща колата, а Мария, седяща на предната седалка без колан, изхвърчала през прозореца, но за зла участ била затисната под тежкото купе.  В съдебния процес обаче, постъпката и на загиналата девойка е определена като съпричинителство. Тя не е сложила обезопасителния колан и е приела риска да се качи в шофирания от неправоспособен и непълнолетен младеж тежък джип – се отбелязва  при определянето на смегчаващите за бащата и сина обстоятелства.

Първоначалните условни присъди за двамата бяха определени от Пловдивския Окръжен съд в края на септември миналата година. И двете страни обаче обжалваха, останали недоволни от решението. Най-вече родителите на загиналото момиче, преценили, че възмездието за виновните е  недостатъчно.

"Това нямаше да се случи, ако един безотговорен баща не бе дал ключовете на колата си на сина си, който няма книжка." – каза съкрушената майка, д-р Антония Терзиева-Караиванова от Стара Загора, също известен лекар.  Тя е сред основателките на учредената наскоро фондация „Ангели на пътя“, от родители на деца, загинали в катастрофи. Те  се борят за кардинална промяна в законодателството, която да озапти с тежки наказания безумците зад волана, казва доктор Антония Караиванова. 

Изменената присъда от пловдивския Апелативен съд не е окончателна и също подлежи на протест и обжалване – пред ВКС.

По публикацията работи: Емил Костов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени