Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летищата в Чикаго и Маями в програма за тестване на пътниците за Covid-19

Международното летище О'Хеър в Чикаго, Илинойс, САЩ, 22 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Летищата в Чикаго и Маями са включени в програма за тестване на пътниците от международните полети за Covid-19 и други инфекциозни заболявания.

Програмата е на Центровете за контрол и превенция на болестите и е от 2021 година. Досега тя е включвала пристигащите на 6 летища в страната, а сега към тях са добавени  и летище "О'Хеър" в Чикаго и летището в Маями.

Служителите молят пътниците от международните полети доброволно да им бъде направен тест за Covid-19 чрез проба от носа и да отговарят на въпроси във връзка с пътуването си. Геномното тестване  на пътниците  е фокусирано главно върху  Covid-19, но се правят  тестване и за два други респираторни вируса - грип и RSV.

Досега са взети проби от повече от 475 000 пътници от повече от 135 страни. Здравните служители вземат проби и от отпадъчни води от международните полети на няколко летища.

Програмата включва проверка и проучване на  още над 30 различни болестотворни микроби. Целта е повече информация за респираторните инфекции, идващи по-специално от Южна Америка, Африка и Азия. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени