Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър: Няма засилен миграционен натиск към България

Снимка: БТА

Депутатите изслушват вътрешния министър в оставка Калин Стоянов и председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева във връзка с инцидентите със и между мигранти в центъра на София и в центъра за настаняване на лица в столичния квартал "Овча купел". Изслушването е по искане на БСП и на "Възраждане".

Няма засилен миграционен натиск към България, а трайна тенденция за намаляване, заяви Стоянов.

 "От началото на тази година до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период на миналата година те са 15 600. Разликата е три пъти, отделно от което задържанията във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период на миналата година те са 1260. Мисля, че тези цифри много красноречиво говорят за това, че ние се справяме с миграционния натиск", коментира той.

 Думите му бяха оспорени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Предлагам от този момент до края на изслушването, а и до престоя на господин министъра в Министерство на вътрешните работи, да не вярвате на нито една негова дума и сега ще ви кажа защо. Това, което държа, е официална справка от Министерство на вътрешните работи до нас, депутатите. Само през януари са задържани общо 396 граждани на трети страни. Вие си правете изводите и дали изобщо да вярвате оттук нататък на всичко, което този човек изнася от трибуната", заяви Нинова.

 Според нея управляващите не се справят с мигрантския натиск. 

БСП получи подкрепата на "Възраждане" и обвинения от управляващите, че използват ситуацията, за да търсят ефект на дезинформация и политически ползи.

"Опозицията използва един битов инцидент и друг, в който чуждестранни граждани са пострадали, са насаждане на страх и паника. Стратегията им е ясна - опит за дестабилизация на държавата, насаждане на омраза и разделение в обществото, излизане от Шенген, Европа и НАТО. Нали това искате, скъпи наши микрофони на кремълската пропаганда. Криза с мигранти-престъпници няма", заяви Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева информира, че центровете за настаняване на бежанци са запълнени на 43 процента. Към момента заявените трансфери по Дъблинското споразумение към нашата страна са 650, а от началото на годината са изпълнени 190. 

Междувременно в декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов се възмути от думите на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ, че "Възраждане" е сред партиите, които заплашват и рушат ценностите на Европа.

"Поведението ѝ е нетърпимо и възмутително и нарушава всички международни норми. Гаулайтер фон дер Лайен е един от ястребите, използващи двойните стандарти в политическите оценки и насъскващи европейските държави да водят кръвопролитни военни конфликти", заяви Първанов.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени