Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад: Жителите на Австралия харчат за наркотици милиарди долари годишно

Акция срещу наркоразпространението в Мелбърн, 18 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийците са похарчили около 12,4 млрд. австралийски долара (8,2 млрд. щатски долара) за една година за кокаин, хероин, екстази и метиламфетамин, сочи анализ на Австралийската комисия за разузнаване на престъпните дейности в страната, цитиран от ДПА.

Само за метиламфетамин между август 2022 г. и август 2023 г. са били похарчени около 10,5 млрд. долара, се казва в доклад на комисията, базиран на анализ на отпадните води. Според него за година потреблението на наркотика в страната се е увеличило с 1,5 тона до 10,5 тона, посочва БТА.

Общо над 16,5 тона метамфетамин, кокаин, хероин и екстази са били употребени през 12-те месеца до август 2023 г. Увеличението със 17% спрямо предходната година се дължи най-вече на 19% ръст на употребата на кокаин до 4 тона и 19% ръст на употребата на метамфетамин. В допълнение за този период са били употребени и около 13,6 тона канабис. С това общо за периода австралийците са използвали над 30 тона от петте гореизброени наркотика.

Данните обхващат 14,5 милиона австралийци - около 57% от населението на страната - и се основават на проби от отпадните води, събрани от цялата страна през август и октомври 2023 г.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна