Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилията за безплатни медикаменти и учебници трябва да продължат, каза Денков

Николай Денков се здрависва с Мария Габриел преди заседанието на кабинета
Снимка: БГНЕС

127 000 студенти и докторанти ще обхване мярката на правителството за премахване на таксите за студенти, приети по държавна поръчка. Промените в Закона за висшето образование приема днес кабинетът в оставка, обяви премиерът Николай Денков.

Преди заседанието на Министерски съвет (МС) той напомни, че от първи април тази година напълно безплатни за пациентите стават и 65 медикамента за сърдечно-съдови заболявания. Мерките освен социален ефект са свързани и с демографска криза.

Денков поздрави Министерство на финансите затова, че осигурява пари за напълно безплатни лекарства за хипертония, болно сърце, аритмия, високо кръвно, които се изписват на 600 000 българи, за сега те заплащат 75% от стойността им. От 1 април НЗОК ще плаща  цялата сума.

"За 25 г. НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да уреди този въпрос. Въпреки, че всички знаеха, че възрастните хора не си пиеха хапчетата редовно, защото не могат да си го позволят", поясни той.

"Спестените средства ще са за по-качествена здравословна храна, билети за кино, театър, концерти", уточни премиерът.

Кабинетът премахва и таксите за студени държавна поръчка.

"Детските градини също са безплатни. А от 2024-2025 г. за всички ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни всички учебници, усилията си струват и трябва да продължат", заключи Денков.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна