Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СДВР и БФС е подаден сигнал за купуване на гласове за предстоящия конгрес

От ляво надясно - проф. Андрей Захариев, инж. Живко Желев, Петьо Костадинов, Стефан Проданов, Борислав Сертов
Снимка: Здравка Маслянкова

В СДВР и в Българския футболен съюз (БФС) е подаден сигнал за купуване на гласове на делегатите на предстоящия конгрес в петък за избор на президент на БФС. Това обяви при закриване на предизборната си кампания във Велико Търново Петьо Костадинов, един от седемте кандидати за ръководния пост на централата. 

За сигнала за купуване на гласове на конгреса е станало ясно на инструктажа на 11 март, проведен от БФС с кандидатите за президентския пост. Изпълнителният директор на БФС потвърди, че е с конкретно име, с конкретно място, заяви Петьо Костадинов:

"Ние получихме информация, че в СДВР е подаден сигнал за купуване на гласове. Разбрах през други източници, че този сигнал е подаден и в БФС. БФС е подал обратна информация към СДВР, т.е. купуват гласове на хората. При това положение сега обявяваме, да го чуят всички от областните групи и от В групата, от където съм издигнат от единия от клубовете, ние предлагаме нещо друго на отборите от областна група, които не всички са гласоподаватели, вместо да си продават гласовете, ако ни бъде гласувано доверие за управление, те и В група, тъй като, ако се създаде висша лига по друг принцип, ще бъдат елиминирани от системата за компенсаторни механизми по солидарност, ние им гарантираме, тъй като вече намерихме резерва, четири цифрена сума като подкрепа, защото гласовете, които се купуват, се купуват между 200 и 300 лева, четири цифрена сума за всеки отбор от областна група, който участва в състезания, не фигурира случайно. В момента са 567 и 69 са във В група". 

Костадинов заяви, че знае името, но отказа да го оповести, тъй като не той бил подател на сигнала. Той отказа да конкретизира и каква четирицифрена сума обещава за подкрепа на футболните клубове от областните групи, ако стане президент на БФС.  

Ако се стигне до балотаж, няма да подкрепим никого, категоричен е Костадинов:

"И няма да влезем в екипа на никого. Всички приказки за наше участие в байпас на някого са тотална измишльотина".  

Няма яснота доколко публичен ще е конгресът на 15 март и гласуването, поясни Костадинов и заяви, че няма притеснения за прозрачността на конгреса:

"Аз лично нямам притеснения за честност, защото единият от кандидатите внесе симпатично предложение и се надявам конгресът да го приеме  – да се гласува по принципа на УЕФА - видимо, не влизаш в тъмна стаичка, не виждат какво пишеш, но виждат, че правиш операцията с бюлетината и я пускаш в прозрачната урна". 

Петьо Костадинов обяви 11 от 14-е имена за Изпълкома, ако той оглави футболния съюз. Неговият избор за бъдещ изпълнителен директор на БФС е преподавателят от Стопанската академия в Свищов Стефан Проданов. Към досега известните имена на експерта по антитероризъм Борислав Сертов, на проф. Андрей Захариев, кмета на Мездра Иван Аспарухов и д-р Христо Мазнейков Костадинов днес оповести и имената на инж. Живко Желев, президент на Националната волейболна лига и на бизнесмена от Родопите Сезай Ахмед. Имало и двама крупни бизнесмени, които не искали имената им да бъдат осветлявани. 

Екипът на Петьо Костадинов предлага 10 тезиса за българския футбол с хоризонт 2030 година. Сред тях е издигане на престижа на футболните рефери, а недостигът от 1200 футболни съдии Костадинов ще бори със законодателни промени, така че полицаи да може да бъдат обучени и да водят футболни срещи. 

Петьо Костадинов

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна