Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омар Аднан е обвинен за смъртта на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев в Бургас през 2022 г.

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сириеца Омар Аднан, съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на двама полицаи в Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев. Шофьорът, който управляваше автобус с мигранти, блъсна след гонка на бургаско кръстовище полицейски автомобил, в който бяха двамата служители на реда.

Деянието е квалифицирано по чл.342, ал.3, б. "в", алт. втора, вр. ал.1, предложение трето от НК, вр. чл.21, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.103 от ЗДвП, вр. чл.47, ал.3 от ППЗДвП, като случаят е особен тежък

Катастрофата стана на 25 август 2022 година. Разследването е установило, че в автобуса е имало 48 чужди граждани. 47 от тях са се качили в него в гориста местност в района на Малко Търново. 

По пътя Омар Аднан не се е подчинил на два пъти на сигнали, подадени със „стоп“ палка от служители от Граничните управления  на Малко Търново и Бургас, и не е спрял на множество сигнали, подадени от полицейски автомобил, следващ автобуса.

В Бургас първо на сигнала на гранична полиция се е отзовавал патрулът на Атанас Градев и Йордан Илиев . Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и е бил оборудван с всички необходими реквизити. Полицейските служители са били на кръстовище "Трапезица", за да спрат автобуса. Той продължи да се движи с превишена скорост от около 78 км/ч.

Шофьорът е навлизал в кръговото кръстовище и с цел да избегне спирането на автобуса, предизвикал катастрофата.

Предстои Окръжният съд в Бургас да насрочи заседанието си.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени