Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия: Дефицитът във Фонда за сигурност на системата да бъде компенсиран от Бюджета

Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

За да не се налага поскъпване на тока заради дефицита от близо 700 милиона лева във Фонда за сигурност на електроенергийната система, депутатите от енергийната комисия решиха, че този недостиг може да бъде компенсиран с пари от държавния бюджет. Това стана с приет законопроект, внесен от председателя на енергийната комисия Делян Добрев:

"Финансовите министри в последните 3 години, основно Асен Василев, защото повечето време бил той, взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега искаме да върнат един. Ако върнат този милиард, няма да има увеличение на цената с 22%".

От своя страна енергийният министър Румен Радев посочи, че финансовото и енергийното министерство са изготвили програма, която предвижда отпускането на 450 милиона лева от държавния бюджет, която се очаква да бъде приета от правителството до края на тази седмица:

"Нямам каквито и да е причини да считам, че ще бъде затруднена работата, веднъж, на фонда, но и по веригата нататък на разплащания в посока НЕК и респективно нек – по-малката част АES и в по-голямата част - ТЕЦ "Марица изток 2" и, съответно, мини "Марица – изток", така че този възел се развързва по този начин. В рамките на изпълнителната власт и на компетентността на Министерство на енергетиката и на Министерски съвет, аз мисля, че решението, за което говоря към момента, е всъщност не само в същия дух, но и ще реши този казус".

Очаква се проекторешението да бъде внесено и гласувано в зала още утре.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени