Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС продължават със Закона за професионалното образование, следва ядрената енергия

Снимка: БТА

С приемане на второ четене на промени в Закона за професионалното образование и обучение ще започнат работа депутатите. Преди да стигнат до измененията в Закона за безопасно използване на ядрена енергия, народните представители ще обсъдят на второ четене и два законопроекта в социалната сфера.

Основната цел на законопроекта за професионалното обучение е да модернизира тази област, като залага на придобиване на широкопрофилни умения.  Затова се предвижда специалностите в списъка на професиите да се редуцират, а защитените професии и тези, при които се очаква да има недостиг на пазара на труда – да се актуализират ежегодно.

В Кодекса на труда се регламентират трудовите отношения при дистанционна работа, включително условията на труд и контрола на работното време.

Със Закона за насърчаване на заетостта се създава единен електронен регистър на мястото на досегашните три, свързани с издаване на удостоверения за посредническа дейност и на предприятия, осигуряващи временна работа.

Лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва, манипулира или съхранява ядрен материал, ще бъдат безсрочни, ако депутатите приемат на второ четене промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна