Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите почетоха с минута мълчание кончината на патриарх Неофит

Минута мълчание в парламента по повод кончината на патриарх Неофит
Снимка: БТА

Парламентът почете с минута мълчание паметта на Негово светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски. Председателят на Народното събрание Росен Желязков отправи призив.

"Вчера загубихме духовният баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи. Ще го запомним като радетел за единство.

Призовавам да почетем с минута мълчание паметта му и да се помолим за упокой на душата му", каза Желязков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи кончината на патриарх Неофит като тежка загуба за България и православната ни църква.

"Свят, достоен човек. Църквата е от дясната страна. Приемам го като тежка загуба за България и църквата", каза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също определи смъртта на патриарх Неофит като голяма загуба и изтъкна неговият принос за обединението на православната ни църквата.

"Той беше човекът, който успя да преодолее всички ефекти от братоубийствения разкол в БПЦ, да се надяваме, че неговият наследник ще го продължи", коментира той.

Ирена Анастасова от БСП каза, че патриарх Неофит ще остане в спомените на българите като един разумен, благ и високо ерудиран духовник, който никога не е правил компромис в личния и професионалния си живот.

"Да дава разум на политиците. Държавата е в тежко състояние и имаме нужда от хора като него – мъдри, спокойни, разумни, мислещи за народа и страната", добави тя.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени