Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещение у нас на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю

Паскал Донахю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въвеждането на еврото ще бъде ключовата тема при посещението на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю у нас. Той пристига по покана на министъра на финансите Асен Василев, съобщиха от министерството.

България цели въвеждане на еврото догодина. Засега страната ни не отговаря на един от критериите за присъединяване към еврозоната, е именно инфлацията. Въпрек че тя спада, все още остава над изискуемото равнище.

Ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю ще се срещне с премиера и вицепремиера Николай Денков и Мария Габриел. Очаква се след съвместните разговори, в които ще участва и финансовият министър Асен Василев, да бъде даден брифинг. 

След това Паскал Донахю ще вземе участие и в конференцията “Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса”. Очаква се форумът да бъде посетен от представители на бизнеса, синдикатите и дипломатическия корпус. В конференцията ще вземат участие министър Василев и гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите-членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото.

Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна