Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в метрото на протест за по-високи заплати

Снимка: БГНЕС

Работещи в метрото излизат на протестен митинг под надслов "За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен". 

Акцията се организира от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Тя е насрочена за 11 часа пред сградата на дружеството в центъра на столицата. Протестиращите заявиха готовност да блокират двата входа на метростанция "Сердика". 

Напрежението е свързано с изпълнението на подписаното в края на миналия месец споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на заплатите в общинските транспортни дружества с 15 процента.

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обяви, че подкрепя недоволството на работници и служители в столичния „Метрополитен“ заради опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията в общинските транспортни дружества с 15% от 1 март няма да се изпълни във вида, в който е подписано. 

Притесненията са заради липсата на консенсус сред синдикатите по темата. От КНСБ искат увеличението да е по 15% за всички работещи в „Метрополитен“. 

За Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ обаче е неприемливо равно процентно увеличение с аргумента, че има големи разлики в основните заплати в рамките на една и съща професия. Оттам посочват например разликата в основните трудови възнаграждения при машинистите, която е близо 1000 лева - най-ниската заплата е 1647 лева, а най-високата 2636 лв. 

Според "Подкрепа" увеличение на възнагражденията за всички с 15% ще задълбочи разликите в заплащането в рамките на една и съща професия, и те ще нараснат допълнително. За някои ще се стигне до разлики от над 1100 лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна