Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна до близо 5-месечни върхове

Петролните фючърси продължават възходящото движение и в началото на новата седмица, поскъпвайки към близо 5-месечни върхове с оглед на засилващите се геополитически рискове, свързани с предлагането, в резултат на серията украински атаки с дронове по руски рафинерии.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпнаха над 86 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI доближиха нивото от 82 долара за барел, като това са най-високите им ценови нива от 3-ти ноември 2023 г. насам.

Днешното възходящо движение следва поскъпването на петролните фючърси с близо 4% през изминалата седмица, което беше факт на фона на засилващите се опасения относно предлагането след серия украински атаки с дронове по руски рафинерии и рисковете за по-нататъшни удари по руска енергийна инфраструктура.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


"Ударите срещу руските рафинерии добавиха 2 до 3 долара за барел към т.нар. рискова премия за суровия петрол миналата седмица, като това повишение остава в сила, тъй като започваме новата седмица след допълнителни украински атаки с дронове и през уикенда", посочи пред Ройтерс  Вандана Хари от компанията за анализи на петролните пазари Vanda Insights.

В събота една от украинските удари с дронове предизвика кратък пожар в рафинерията в Славянск в Каснодар, която обработва 8,5 милиона метрични тона суров петрол годишно, или 170 000 барела на ден.

Според анализи на Ройтерс, тези поредици от атаките с дронове са довели до спиране на около 7% от руския рафиниращ капацитет през първото тримесечие. Рафиниращите комплекси обработват и изнасят петрол и петролни продукти на няколко пазара, включително Китай и Индия.

Оповестените по-рано днес силни икономически данни от Китай също допринасят за поскъпването на петрола с оглед на надеждите за повишаване на потреблението на важната енергийна суровина в най-големия в света неин вносител.

В същото време няма сигнали за намаляване на напрежението в Близкия изток относно войната на Израел с "Хамас" в Ивицата Газа, което оказва допълнителна подкрепа за поскъпването на петрола на световните борси.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че ще продължи с плановете за навлизанетo на израелската армия в град Рафах в Газа, където се укриват над 1 милион разселени палестинци, противопоставяйки се на натиска на съюзниците на Израел. Германският канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в региона, каза, че тази стъпка ще направи регионалния мир "много труден".

Солидното поскъпване на петрола през миналата седмица беше и в резултат на последните прогнози за Международната агенция по енергетика (МАЕ), според които може да се очаква петролен дефицит през настоящата година с оглед на изненадващо повишено търсене през първото тримесечие при намалено производство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна